luni, 5 octombrie 2009

ARENA PHOTO 2009

ARENA PHOTO 2009



“Apărută parcă din grădina miracolelor, fotografia păstrează şi acum, la cei 200 de ani ai săi, prospeţimea şi fascinaţia primei ediţii, flatând încă vanitatea unei lumi ce-şi conservă avid fiecare clipă de extaz sau de agonie. Dar ce o face redutabilă e încăpăţânarea cu care s-a insinuat în viaţa noastră trecând de la preţiozitate la banal, de la excepţie la îndemâna tuturor, de la unicat la mii de reproduceri, de la hoby la profesie, de la simpla reproducere la opera de artă. De la curiozitatea de bâlci la mândria muzeelor şi colecţionarilor au dus-o de mâna muzele ce au iubit-o de la început şi i-au inspirat pe artiştii ce au însufleţit-o cu emoţie si har. Dacă pesimiştii au prognozat la apariţia ei moartea picturii, iată că destinul ei a fost tocmai contrariu. Eliberând pictorii de servitutea reproducerii realităţii, fotografia tocmai le dăruia libertatea totală de exprimare, le descătuşa pentru totdeauna zborul imaginaţiei. Şi nu s-a resemnat în rolul docil de oglindă sau să se blazeze contorizând la infinit în imagini efemerele noastre destine. A avut orgoliul să treacă cu drepturi egale în cortegiul artelor şi a reuşit pe deplin asumându-şi un limbaj propriu, de o dezarmantă francheţe.

Ca peste tot în lume, fotografii sunt iubiţi sau huliţi, admiraţi sau ignoraţi, sunt adulaţi sau negaţi, dar un ascuţit şi exemplar spirit de solidaritate îi leagă în mândria de a face parte din această breaslă. În pragul consumării primului deceniu al acestui secol, fascinaţia fotografiei lucrează încă deşi mondializarea a mutat-o până şi-n telefoanele mobile. Pândită de vulgarizare, părăsind chiar şi romantica metodă negativ-pozitiv ce a consacrat-o, în favoarea impalpabililor pixeli, ea freamătă încă, ca o iubită în îmbrăţişarea pasională a celor ce o doresc, stârnind satisfacţie şi extaz.

Sub acest promiţător semn am gândit şi acest SALON ANUAL AL ARTIŞTILOR FOTOGRAFI din Bacău, după o poate nemeritată şi lungă espectativă, dar proaspăt şi temerar cu valoare artistică evidentă, cu şarm şi strălucire. Cele trei studente la Academia de Artă Fotografică, Mădălina, Mihaela şi Elena, mustind de talent, fac o demonstraţie de forţă prin stil şi rafinament. Vor avea, sunt sigur, un cuvânt de spus în fotografia românească şi nu numai. Avem şi un debutant, Andrei, elev încă, ce promite mult şi căruia îi dorim să se alăture celor trei fete anul viitor. Mihai şi Ovidiu vin cu câte o grupare rafinată confirmând o interesantă evoluţie. La fel de spectaculos ca şi altădată Titi vine cu fotografii făcute din... cer. Dan, şarmant la propriu şi la figurat, iar Eugen şi Liviu aceeaşi fotoreporteri inspiraţi. Eu am încercat să leg cu lucrările mele, într-o imagine unitară o colecţie în care cele 11 nume vă fac o confesiune de suflet.”

Noi iubim fotografia şi ne simţim iubiţi de ea.


Ioan Viorel Cojan



Au expus:

MĂDĂLINA ANTON

MIHAI ANDONI

DAN ABĂLAŞI

TITI BROŞU

IOAN VIOREL COJAN

EUGEN GRIGORE

LIVIU MAFTEI

MIHAELA NAZARIE

ELENA NAZARIE

OVIDIU UNGUREANU

ANDREI VENGHIAC



IMAGINI DE LA VERNISAJ






FOTOGRAFIILE EXPUSE

Fac parte dintr-o serie realizată în timpul activităţii pe care am desfaşurat-o în cadrul trupelor de paraşutişi militari, Batalionul 498 Paraşutişti "Smaranda Brăescu".








2 comentarii:

  1. Frumos blogul, faine fotografiile. In cele de la vernisaj ai surprins mai ales atitudini. Iar cele pe care le-ai expus la vernisaj sunt inedite. Felicitari! Mi-ar palcea sa mai vad fotografii de-ale tale pe acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  2. un om exceptional.....felicitari

    RăspundețiȘtergere